2012. március 4., vasárnap

Zselé, porcelán, tip, épített???? - Mindent a műkörömről

Ha egy nő életében először elhatározza, hogy műkörmöt csináltat, először ez a négy kifejezés "sokkolja".
Kezdjük az elején, az anyagokkal.

A porcelán (aminek semmi köze ahhoz a porcelánhoz, amiből enni szoktunk) egy olyan két komponensű - por és folyadék - akril származék, ami levegőre köt.
Kötött állapotban eléggé kemény, strapabíró anyagról beszélünk, némelyik körömforma esetében ezek a tulajdonságok kifejezetten sokat számítanak. Oldószere az aceton, ezért kíméletesebben lehet "megszabadulni" tőle.

Porcelán por

Liquid

A zselé egy komponensű, tehát használatra kész állapotban várja a körmöst és a vendéget. Ez a tulajdonsága nagy szerepet játszik abban, hogy mára többen dolgoznak zselével, mint porcelánnal.
UV fény hatására köt, rugalmasabb, lágyabb a porcelánnál, de ha nem megfelelően készíti a szakember, akkor könnyebben is törik. Néhány oldható zselé kivételével, csak reszeléssel távolítható el.

Zselé

Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, szimplán csak más! Mindkettővel lehet olyan dolgokat csinálni, amire a másik anyag nem képes, vagy nem alkalmas. Van olyan vendég, akinek az egyik anyagot nem bírja a körme/életvitele, de a másik hetekig hibátlanul díszeleg a kezein. És azt a tényt se felejtsük ki, hogy az is nagy szerepet játszik, hogy a körmös melyik anyaggal szeret dolgozni, melyiket ismeri jobban. Egyik anyagtól se zárkózzatok el, próbáljátok ki mindkettőt.

Nézzük a technikákat...

A tip, egy maradandó, műanyag "alátét", amit a körömre ragaszt a körmös, majd miután szintbe reszelte a természetes körömlemezzel és valamely alapanyaggal bevonja.


Méret szerint csoportosítva várják, hogy valaki használja őket

Ezek kizárólag díszítésre valók, vendégre nem kerülnek

Az épített technikánál papírsablon kerül a vendég körmei alá, és erre jön a porcelán, vagy zselé.
Személy szerint az épített technikát jobbnak, korszerűbbnek tartom, mert a tip nem felel meg minden vendég körömformájához, és a kialakítható formák száma is erősen korlátozott. Persze ki lehet faragni kocka tipből hegyeset (stiletto), de se szép, se tartós nem lesz a végeredmény.


Kedvencem, a pillangó sablon

Ezzel szemben a sablon mindenkihez alakítható, és a vendég bármilyen "perverzióját" ki tudjuk belőle origamizni, több sablon összeillesztésével extra hosszú körmöket építhetünk, a tip ezekre soha nem lesz alkalmas. Én nem is használom másra, csak mintákat gyakorlok rajta.


Ti melyik verziót szeretitek?

4 megjegyzés:

  1. Nekem épített, zselés műkörmöm van és nagyon szeretem, eddig egyszer sem tört le, pedig volt, hogy úgy bevertem az egyik hüvelykujjamon a körmömnél, hogy csillagokat látta. :D Amúgy hasznos bejegyzés volt. :)

    VálaszTörlés
  2. nekem eddig csak tippes zselés műkörmöm volt, de nekem sokkal jobban tetszik az épített:))
    jelenleg erősen gondolkozok azon, hogy bejelentkezek egy körmös tanfolyamra:)

    VálaszTörlés
  3. Végre egy normális összefoglaló :)
    Gratula a blogodhoz!

    GKK

    VálaszTörlés